DIW Berlin: Suche

Suche

clear
430 Ergebnisse, ab 41
Statements

Wegweisende Entscheidung des Bundeskartellamts gegen Facebook

Das Bundeskartellamt hat Facebook Beschränkungen bei der Zusammenführung und Verarbeitung von Nutzerdaten auferlegt. Der Wettbewerbsökonom Tomaso Duso, Leiter der Abteilung Unternehmen und Märkte am Deutschen Institut für Wirtschaftsforschung (DIW Berlin), kommentiert die Entscheidung wie folgt:

08.02.2019| Tomaso Duso
Statements

Europäische Champions zu Lasten des Wettbewerbs brauchen wir nicht

Die EU-Kommission hat die geplante Fusion der Zugsparten von Siemens und Alstom untersagt. Dazu eine Einschätzung von Wettbewerbsökonom Tomaso Duso, Leiter der Abteilung Unternehmen und Märkte am Deutschen Institut für Wirtschaftsforschung (DIW Berlin):

06.02.2019| Tomaso Duso
Kommentar

Selbstbestimmung als „default setting“: Kommentar von Jürgen Schupp

Bereits vor rund zehn Jahren hat der Publizist Frank Schirrmacher auf die sich abzeichnenden „dunklen Seiten“ der Digitalisierung aufmerksam gemacht und als künftigen zentralen (Weiter)-Bildungsauftrag die Unterscheidung zwischen wichtiger und unwichtiger Information identifiziert. In seinem Buch „Payback“ heißt es: „Schulen müssen Computer als

06.02.2019| Jürgen Schupp
Vierteljahrshefte zur Wirtschaftsforschung 2 / 2018

Stupsen und Schubsen (Nudging): Beispiele aus Altersvorsorge, Gesundheit, Ernährung

2018| Jana Friedrichsen, Kornelia Hagen
SOEPpapers 1007 / 2018

Home Ownership and Monetary Policy Transmission

We present empirical evidence on the heterogeneity in monetary policy transmission across countries with different home ownership rates. We use household-level data together with shocks to the policy rate identified from high-frequency data. We find that housing tenure reacts more strongly to unexpected changes in the policy rate in Germany and Switzerland –the OECD countries with the lowest home

2018| Winfried Koeniger, Marc-Antoine Ramelet
Monographien

The Effect of Social Comparison on Debt Taking: Experimental Evidence

A number of studies show that there is a link between social comparison and high levels of household debt. However, the exact mechanisms behind this link are not yet well understood. In this paper, we perform a lab experiment designed to study the eff ects of social image concerns and peer information on consumption choices that can be financed through debt taking. We find that having to

Munich: Collaborative Research Center Transregio 190, 2019, 27, XXV S.
(Discussion paper / Rationality & Competition, CRC TRR 190 ; 227)
| Antonia Grohmann, Melanie Koch
Brown Bag Seminar Cluster Industrial Economics

Data Network Effects: The Example of Internet Search

Abstract:   The rise of dominant firms in data driven industries is often credited to their alleged data advantage. Empirical evidence lending support to this conjecture is lacking. In this paper, we show that data as an input into machine learning tasks displays features that favor the hypothesis that data is a source of market power. We study the search result quality for search keywords on

06.12.2019| Maximilian Schäfer
Externe referierte Aufsätze

Financial Education in Schools: A Meta-Analysis of Experimental Studies

We study the literature on school financial education programs for children and youth via a quantitative meta-analysis of 37 (quasi-) experiments. We find that financial education treatments have, on average, sizeable impacts on financial knowledge (+0.33 SD), similar to educational interventions in other domains. Additionally, we document smaller effects on financial behaviors among students (+0.

In: Economics of Education Review (2020), im Ersch. [online first: 2019-10-11] | Tim Kaiser, Lukas Menkhoff
DIW Roundup 137 / 2020

Warum essen wir so viel Fleisch?

Es gibt verschiedene Gründe dafür, den Konsum von Fleisch und anderen tierischen Produkten zu reduzieren. In diesem Beitrag stellen wir wichtige Fakten zum Fleischkonsum vor und diskutieren dann mögliche Wege und Herausforderungen in Bezug auf eine effektive Verhaltensänderung hin zu einer nachhaltigeren, weniger tierbasierten Ernährung.

2020| Jana Friedrichsen, Manja Gärtner
DIW Roundup 137 / 2020

Why Are We Eating so Much Meat?

There are various reasons why humans may want to reduce their consumption of meat and other animal products. In the following, we lay out important stylized facts about individual meat consumption, and then discuss the challenges and puzzles surrounding effective behavior change toward more sustainable, plant-based diets.

2020| Jana Friedrichsen, Manja Gärtner
430 Ergebnisse, ab 41